Chemin -Wykonywanie analiz w zakresie identyfikacji oraz oznaczania związków chemicznych w produktach różnej kategorii

I. Analizy fizykochemiczne:

  • Białko
  • Tłuszcz
  • Sucha masa
  • Popiół ogólny
  • Popiół nierozpuszczalny w HCl
  • Sól
  • Cukry
  • Węglowodany
  • pH
  • Gęstość
  • Lepkość
  • Skrobia
  • Błonnik
  • Kwasy tłuszczowe
  • Liczba jodowa
  • Liczba zmydlania
  • Liczba nadtlenkowa

 

II. Dodatki do żywności:

  • Konserwanty na przykład kwas sorbowy, kwas benzoesowy, benzoesan sodu
  • Barwniki
  • Substancje słodzące

 

III. Oznaczanie witamin:

  • Rozpuszczalnych w wodzie: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C
  • Rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D2, D3, K1, K2

 

IV. Owoce, warzywa i ich przetwory, ekstrakty roślinne:

  • Zawartość polifenoli
  • Zawartosc flawanoli
  • Zawartość proantocyjanidyn
  • Zawartość katechin
  • Profil antocyjanów
  • Mykotoksyna – patulina w przetworach z jabłek
  • Inne

 

V. Oznaczanie substancji czynnych w suplementach diety

VI. Tożsamość, analiza jakościowa i ilościowa