Chemin -Wykonywanie analiz w zakresie identyfikacji oraz oznaczania związków chemicznych w produktach różnej kategorii

Przedmiotem badań są gotowe produkty jak również surowce kosmetyczne.

I. Badania fizykochemiczne:

  • Lepkość (metodą Brookfielda)
  • Gęstość (metoda wagowa)
  • pH
  • Rozpuszczalność
  • Rodzaj emulsji
  • Zawartość wody i substancji lotnych
  • Zawartość wolnych alkaliów
  • Zawartość wolnych alkaliów żrących
  • Sucha masa
  • Napięcie powierzchniowe i międzyfazowe
  • Kąt zwilżania przy pomocy analizy kształtu kropli na dowolnym podłożu m.in. szkle, stali, tekstyliach, ceramice, drewnie
  • Pomiar sorpcji cieczy przez proszki metodą Washbourna
  • Liczba kwasowa
  • Liczba nadtlenkowa
  • Liczba jodowa
  • Liczba zmydlania

 

II. Badania stabilności kosmetyków i kompatybilności masy z opakowaniem

III. Analizy jakościowe i ilościowe (metody spektrofotometryczne, chromatograficzne):

  • Związki powierzchniowo czynne
  • Konserwanty (parabeny, fenoksyetanol, kwas benzoesowy i inne)
  • Barwniki
  • Filtry UV
  • Pantenol
  • Chlorki
  • Rozpuszczalnych w wodzie: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C
  • Rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D2, D3, K1, K2
  • Kwasy tłuszczowe
  • Inne

 

IV. Badania surowców roślinnych:

  • Oznaczanie polifenoli
  • Oznaczanie flawanoli
  • Oznaczanie proantocyjanidyny
  • Oznaczanie katechiny
  • Oznaczanie substancji czynnych

 

V. Przygotowanie dokumentacji przy wprowadzeniu nowych produktów na rynek